Голяма част от българските традиции, дори и малко изменени във времето, са запазени и до днес. Много младоженци имат колебания за това  кои ритуали и традиции да присъстват на тяхната сватба. Ето защо ние събрахме на едно място едни от най-популярните от тях.

„Купуване“ на булката

Сватбеният ден започва в късната сутрин или по обяд, когато младоженецът и неговите приятели отиват в дома на булката, за да я „купят“ символично от семейството ѝ. На вратата на дома стоят близките на булката, които не пускат роднините на младоженеца вътре. Те я затварят в една стая и измъкват от вратата само обувката ѝ, за да може младоженецът да я напълни с пари.

Идеята на тази традиция е булката да бъде открадната или по-скоро откупена. Ритуалът изисква нейното семейството да върне обувката няколко пъти, преструвайки се, че парите не са достатъчни за скъпоценната им булка.

Последният танц като неомъжена жена

Ако жената, която се омъжва, живее в жилищен блок, обикновено всички съседи разбират за това. Когато тя напуска дома си, изиграва последното си моминско хоро, придружена от оркестър на живо и гостите на сватбата.

Отгатване на пола на първото дете

Сватбата продължава в ресторант. Когато всички гости са заели местата си, булката и младоженецът влизат официално. В края на разходката ги очакват родителите им. Свекървите дават малки хапки хляб и мед на сина и снахата като символ на обединяването на семействата им. След това булката ритва малка кофичка с вода, бяло цвете и червено цвете. Ако бялото цвете се търкулне по-далеч, първото дете на младото семейство ще бъде момче. Ако пък червеното отиде по-напред, то ще бъде момиче.

Разчупване на погачата

Друга традиция определя кой ще бъде “шефът” в семейството. Булката и младоженецът застават с гръб един към друг и държат над главите си погачата. При сигнал двамата се опитват да го разделят на две и да получат по-голямото парче, което символизира кой ще има повече власт в семейния им живот.

Кумова ръченица – танцът на двамата свидетели

Този танц е много важна традиция на всяка българска сватба. Той е специално за свидетелите на булката и младоженеца – кумът и кумата. Танцът, който се изпълнява танцьори, е ръченица. Традицията повелява  танцьорите да танцуват със сватбени дарове – обреден хляб, обредно пиле, ракия и т.н. В края на ритуала тези дарове трябва да се окажат при вашите сватбените свидетели. За да се случи това, има три възможни начина, по които те да действат – да купят подаръците, да танцуват за тях или да ги откраднат. Всичко това се случва, докато музиката свири, а танцьорите танцуват с подаръците.

Хвърляне на букет и жартиер

Една от най-популярните традиции. Булката хвърля букета, а младоженецът – жартиера. Зад булката се събират всички неомъжени момичета, а тя трябва със затворени очи да хвърли булчинския букет. Вярва се, че която от момите улови букета, тя ще бъде следващата булка.

Когато женската част приключи, следва и мъжката “битка”. След като младоженецът е успял да свали жартиера от крака на булката на дансинга излизат всички ергени, желаещи да хванат жартиера. Отново, който хване жартиера, той ще бъде следващият младоженец.

Разрязване на сватбената торта

Последният ритуал е рязането на сватбената торта. Тя символизира две неща – бъдещият сладък живот на младоженците и първата им съвместна работа заедно. Традицията повелява, да се отрежат толкова парчета, колкото деца искат да имат, но в повечето случаи се режат повече, за да могат да се почерпят семейството и приятелите на младото семейство.

 

Ако този материал предизвиква интереса Ви и искате да научите повече за сватбените традиции и обичаи, то свържете се с нас! Имаме богат опит в организирането и провеждането на всякакви тържества!