Голяма част от българските традиции, дори и малко изменени във времето, са запазени и до днес. Много младоженци имат колебания за това  кои ритуали и традиции да присъстват на тяхната сватба. Ето защо ние събрахме на едно място едни от най-популярните от тях.

„Купуване“ на булката

Сватбеният ден започва в късната сутрин или по обяд, когато младоженецът и неговите приятели отиват в дома на булката, за да я „купят“ символично от семейството ѝ. На вратата на дома стоят близките на булката, които не пускат роднините на младоженеца вътре. Те я затварят в една стая и измъкват от вратата само обувката ѝ, за да може младоженецът да я напълни с пари.

Идеята на тази традиция е булката да бъде открадната или по-скоро откупена. Ритуалът изисква нейното семейство да върне обувката няколко пъти, преструвайки се, че парите не са достатъчни за скъпоценната им булка.

Последният танц като неомъжена жена

Без значение дали жената, която се омъжва, живее в жилищен блок или къща, обикновено всички съседи разбират за това. Когато тя напуска дома си, изиграва последното си моминско хоро, придружена от оркестър на живо и гостите на сватбата.

Основни сватбени ритуали, провеждани в ресторанта

Сватбата продължава в ресторант. Когато всички гости са заели местата си, булката и младоженецът влизат официално. За добре дошли свекървата и тъщата захранват младото семейство, като отчупват малки хапки хляб от сватбената погача и ги потапят в сол и мед за младоженците като символ на обединяването на семействата им. Отваря се шампанско. То е и първия сватбен видеозон. Според това колко силно ще гръмне тапата при отварянето се разбира пола на първата рожба. След това идва ред и на менчето, което трябва да се ритне от булката за да върви по вода на младото семейство, а и да се затвърди пола на детето. В него има бяло и червено цвете. Ако бялото цвете се търкулне по-далеч, първото дете на младото семейство ще бъде момче. Ако пък червеното го изпревари, то първата рожба ще бъде момиче.

Разчупване на погачата

Друга традиция определя кой ще бъде “шефът” в семейството. Булката и младоженецът застават с гръб един към друг, а кумата поставя погачата над главите им. При подаден сигнал, младоженците разчупват питката на две части. Този, който разчупи по-голямото парче ще има повече власт и ще носи парите в семейството, а по-малкото парче символизира кой ще разпределя семейния бюджет и ще има възможност да харчи повече.

Кумова ръченица – танцът на двамата свидетели

Този танц е много важна традиция на всяка българска сватба. Той е специално за свидетелите на булката и младоженеца – кумът и кумата. Танцът, който се изпълнява е ръченица. Традицията повелява  двама от гостите на сватбеното тържество, които имат по-добри танцови заложби или професионални танцьори от танцова фолклорна формация да танцуват със сватбени дарове – обреден хляб, обредно пиле, торта, ракия и т.н. В края на ритуала тези дарове трябва да се окажат при кумовете. За да се случи това, има три възможни начина, по които те да действат – да купят подаръците, да танцуват за тях или да ги откраднат. Всичко това се случва, докато музиката свири, а танцьорите танцуват с подаръците.

Хвърляне на букет и жартиер

Една от най-популярните традиции. Булката хвърля букета, а младоженецът – жартиера. Зад булката се събират всички неомъжени момичета, а тя трябва със затворени очи да хвърли булчинския букет. Вярва се, че която от момите улови букета, тя ще бъде следващата булка.

Когато женската част приключи, следва и мъжката “битка”. След като младоженецът е успял да свали жартиера от крака на булката, на дансинга излизат всички ергени, желаещи да хванат жартиера. Отново – който хване жартиера, той ще бъде следващият младоженец.

Разрязване на сватбената торта

Последният ритуал е рязането на сватбената торта. Тя символизира две неща – бъдещият сладък живот на младоженците и първата им съвместна работа заедно. Традицията повелява, да се отрежат толкова парчета, колкото деца искат да имат, но в повечето случаи се режат повече, за да могат да се почерпят семейството и приятелите на младото семейство.

 

Ако този материал предизвиква интереса Ви и искате да научите повече за сватбените традиции и обичаи, то свържете се с нас! Имаме богат опит в организирането и провеждането на всякакви тържества!